Koronatilane - rokotuksista

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.1.2021 – Koronarokotukset etenevät Kalliossa

Koronarokotukset etenevät Kallion alueella. Rokotteita annetaan tällä hetkellä palvelukotien asukkaille ja henkilöstölle.

Rokotuksia annetaan Kalliossa sitä mukaa kun rokotteita saadaan, ja rokotusjärjestys on THL:n ohjeistuksen mukainen. Kun koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on rokotettu, rokotteita aletaan tarjota alueemme ikääntyneille asukkaille. Seuraa ilmoitteluamme. 

Lue lisää: Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokotusten edettävä nopeasti ja joustavasti ikääntyneiden suojaamiseksi.

Julkaisuaika

Alavieskan kunnantalo on suljettu

Alavieskan kunnantalo on suljettu  1.2.2021 saakka.
Pyydämme asiakkaitamme ottamaan yhteyttä henkilöstöömme puhelimitse tai sähköpostilla.
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@alavieska.fi

Kunnanjohtaja Kari Pentti 050 559 0450 

Vs. hallinto-ja talouspäällikkö Anssi Lahnalampi 044 5395 435

Tekninen johtaja Ossi Laakso 044 5395 288

Kunnaninsinööri Tuomas Häggman 044 5395 287

Maaseutuasiamies Jari Isotalus 044 4691 393

Johtava lomittaja (maanantaisin)  Liisa Hannula 044 4691 259

Hallintoasiantuntija Tuula Kauppinen 044 5395 212

Toimistosihteeri Jaana Pudas 044 5395 283

Toimistosihteeri Katariina Yliverronen 044 5395 214

Asiakaspalveluvastaava Mervi Murto 044 5395 285

Ympäristötarkastaja (torstaisin) Pia Jylhä 040 3562 489

Päiväkodin johtaja Helena Häivälä 044 5395 243

Kunnanviraston laitoshuoltaja Sari Latvakoski 044 5395 434

Julkaisuaika

Koronatilanne 21.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 21.1.2021 

Pohjois-Pohjanmaalla on palattu epidemian kiihtymisvaiheeseen, linjasi alueellinen koordinaatioryhmä tiistaina 19.1.2021. Helmikuun alkuun saakka voimassa olevat kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset voi lukea täältä

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli 

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.  Pohjois-Pohjanmaalla ei toistaiseksi ole tavattu muuntovirusta, mutta nykyisillä suosituksilla varaudutaan myös sen uhkaan. 

Koronavirustestiin tulee hakeutua herkästi, mikäli oireita ilmenee. Koronaviruksen oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Koronatestiin tulisi mennä, jos mikä tahansa näistä oireista ilmaantuu. 

Yli kahden metrin turvavälin pitämisen ja testiin herkästi hakeutumisen lisäksi on edelleen tärkeää muistaa myös muut koronavirustartunnalta suojautumisen keinot: käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, Koronavilkun lataaminen sekä kasvomaskin käyttö.   

Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää. 

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta. 

Lue lisää:  

Alueellinen koordinaatioryhmä: Pohjois-Pohjanmaa on palautunut koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen  

Muuntunut koronavirus tarttuu herkemmin – pidä yli kahden metrin turvaväli 

Julkaisuaika

Koronatilanne 12.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.1.2021  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on annettu tänään ensimmäiset koronavirusrokotukset Kallion henkilöstölle. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat koronapotilaita hoitavat ja koronanäytteitä ottavat työntekijät.   

Palveluasumisessa ja vuodeosastoilla vieraileminen  

Kallion palveluasumisen yksiköissä ja vuodeosastoilla voi vierailla hygieniaohjeet huomioiden:   

 • Sovi käynnistä etukäteen puhelimitse. Saat henkilökunnaltamme ohjeet turvalliseen vierailuun.  
 • Tule vierailulle vain terveenä ja oireettomana  
 • Vierailulle voi tulla 1–2 läheistä kerrallaan.  
 • Huolehdi käsihygieniasta ja käytä koko tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta.  
 • Henkilökunta opastaa ja auttaa käsihygienian toteuttamisessa sekä suojainten käytössä, jos se on tarpeen.  
 • Pidä 1–2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan  
 • Älä turhaan liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan asukkaan omaan huoneeseen.  
 • Soita huoneeseen tarvittaessa apua puhelimella tai asukkaan hälytysrannekkeella.  

Suositukset ja rajoitukset

Pohjois-Pohjanmaan alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 18.1. saakka. Alueellinen koordinaatioryhmä arvioi niiden jatkoa tänään. Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta www.oyskorona.fi.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei tällä viikolla ole toistaiseksi todettu uusia koronavirustartuntoja. 

Julkaisuaika

Koronatilanne 11.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.1.2021 

Viikonlopun aikana Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin yksi uusi koronavirustartunta Nivalassa. Tartunta on peräisin Kallion alueen ulkopuolelta ja altistuneet on asetettu karanteeniin. 

THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille 

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. 

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.  

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ollaan edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

Muistilista maskin käyttöön  

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään. 
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset. 
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten. 
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin. 
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista. 
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan. 
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana. 
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen. 
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.  
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu. 
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.  
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. 
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen. 
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. 
Julkaisuaika

Koronatilanne 8.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.1.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todetaan viikoittain uusia koronavirustartuntoja.  Viruksen leviämien estämiseksi on erittäin tärkeää, että lievissäkään flunssaoireissa ei mennä kouluun, päivähoitoon, asioille, töihin tai harrastuksiin. Jos sinulla on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona, vältä lähikontakteja ja hankkiudu herkästi koronatestiin.  

Viime viikkojen aikana tartuntoja on todettu eniten Sievin kahdessa tartuntaketjussa. Sievin tilanteeseen liittyen tehdään parhaillaan testauksia, ja on mahdollista, että uusia positiivisia tuloksia ilmaantuu myös viikonlopun aikana.  

Ohjeita ulkomailta saapuville 

Suomessa on todettu Britanniasta ja Etelä-Afrikasta peräisin olevia muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia. Muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Muunnoksen leviämisen estämiseksi viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin.  

Jos olet oleskellut Britanniassa tai Etelä-Afrikassa 7.12. tai sen jälkeen, hakeudu koronatestiin heti Suomeen saavuttuasi, vaikka olisit oireeton tai jo käynyt testissä. Myös muualta ulkomailta saavuttaessa koronatestausta suositellaan. Tavoitteena on tunnistaa kaikki virusmuunnoksen tautitapaukset ja tartunnalle altistuneet mahdollisimman nopeasti. 

Jos olet ollut altistunut koronalle Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuneen henkilön välityksellä, noudata tiukasti karanteenimääräystä ja pysy erillään muista ihmisistä 14 vuorokautta. Hankkiudu testiin oireista riippumatta heti, kun altistuminen on havaittu, ja uudelleen ennen karanteenin lopettamista. 

Kaikki matkustajalennot Iso-Britanniasta on keskeytetty 11.1. asti. Viranomaiset ohjaavat Suomeen Britanniasta tai Etelä-Afrikasta saapuvia rajanylityspaikoilla tehostetusti koronavirustestiin ja karanteeniin.  

Omaehtoinen karanteeni 

Suomeen saa 11.1.2021 alkaen tulla ilman omaehtoista karanteenia Thaimaasta, Uudesta-Seelannista, Etelä-Koreasta, Australiasta ja Ruandasta. Muista maista saapuville suositellaan 10 vrk omaehtoista karanteenia.  

Voit lyhentää omaehtoista karanteenia kahdella vapaaehtoisella testillä. 

 • Jos sinulla on Suomeen saapuessasi korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä, mene toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Jos tämän toisen testin tulos on negatiivinen, voit keskeyttää omaehtoisen karanteenin.  
 • Jos sinulla ei ole alle 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronatestistä, suosittelemme omaehtoista karanteenia riippumatta siitä, kauanko viivyt Suomessa. Voit lyhentää karanteenia menemällä koronatestiin heti, kun saavut Suomeen. Mene toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin.  


Kun odotat testituloksia, pysy omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassasi.  

Sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin,  

 • jos sinulla on lääkärintodistus siitä, että olet sairastanut COVID-19-taudin alle 6 kuukautta sitten. 
 • Jos sinulla on Suomeen saapuessasi alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja oleskelet Suomessa alle 72 tuntia. 


Lue lisää: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Pohjois-Pohjanmaa edelleen leviämisvaiheessa 

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi eilen torstaina, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Tartuntojen määrä on alueella jatkunut joulun pyhien jälkeen kasvusuunnassa: viikolla 53 tartuntoja todettiin kaikkiaan 126, mikä on yli puolet enemmän kuin sitä edeltäneellä viikolla. Viikolla 1 tartuntoja oli torstai-iltapäivään mennessä todettu yhteensä 79 ja määrän oletetaan asettuvan vähintään viikon 53 tasolle. Kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaalla on todettu nyt 1650 tartuntaa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on koronan vuoksi hoidossa seitsemän potilasta. 

Suuri osa nyt todetuista tartunnoista on tapahtunut perheen tai muun lähipiirin sisällä. Myös joulun ja uudenvuoden vierailut näkyvät tartuntamäärissä. Huolestuttavaa on, että yhä useampi tartunnan lähde jää selvittämättä. Tautia on väestössä selvästi siis liikkeellä, mutta samaan aikaan koronatestiin hakeutuneiden määrä on jäänyt joulun ja uudenvuoden aikaan alhaiseksi. Ryhmä muistuttaa, että keskeinen tekijä epidemian hallinnassa on hakeutuminen koronatestiin heti, kun pieniäkään oireita ilmenee. 

Koordinaatioryhmän alueelle aikaisemmin antamat suositukset ovat voimassa 18. tammikuuta saakka. Suositusten jatkamista tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 12. tammikuuta. 

Hygieniaohjeita sekä voimassaolevia suosituksia ja rajoituksia tulee noudattaa edelleen. Käytä maskia kun käyt kaupassa tai asioilla, pidä 1–2 metrin turvaetäisyys, pese kädet usein vedellä ja saippualla ja käytä tarvittaessa käsihuuhdetta. Lataa matkapuhelimeesi Koronavilkku.  

Jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan viittaavia oireita, hankkiudu herkästi koronatestiin. Yhteystiedot: 

 • Kallion pandemiavastaanotto, p. 08 419 5140 (ark. klo 8–15).  
 • Peruspalvelukuntayhtymä Kallion työterveyshuollon asiakas voi pyytää lähetettä koronavirustestiin myös työterveyshuollosta: Ylivieska, Sievi ja Alavieska p. 08 419 5360, Nivala p. 08 419 6630 
 • Lapselle lähetettä voi pyytää neuvolan terveydenhoitajalta tai kouluterveydenhoitajalta. soittopyynnöt omalle terveydenhoitajalle numerosta p. 08 419 6501 (ma–pe klo 8–13). 
 • Iltaisin ja viikonloppuisin soita Oulaskankaan yhteispäivystyksen koronanäytteenottoon, p. 08 315 7575. 

 

 

Julkaisuaika

Koronatilanne 7.1.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 7.1.2021 

Koronavirustesteihin  on hakeuduttu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella joulun ja vuodenvaihteen aikana aiempaa vähemmän. Uusia tapauksia todetaan alueellamme kuitenkin viikoittain, joten vähäistenkin koronavirukseen viittaavien oireiden vuoksi tulee hakeutua herkästi testiin. 

Alueemme tuorein vahvistettu koronatartunta todettiin eilen keskiviikkona Sievissä, kun Sievin tartuntaluku nousi kahteenkymmeneenkolmeen. Tapauksella ei ole yhteyttä Sievissä aiemmin todettuun ketjuun.  

Alavieskassa tartuntoja on todettu yhteensä 5, Nivalassa 26 ja Ylivieskassa 54. (Koronakartta 7.1.2021)

Maskien jako on jälleen käynnistynyt joulutauon jälkeen. Vähävaraisille tarkoitettuja maskeja jaetaan maanantaisin Ylivieskassa, tiistaisin Nivalassa ja Alavieskassa ja torstaisin Sievissä. Katso maskien jakoajat ja –paikat täältä

Suosittelemme välttämään palveluasumisen yksiköissä vierailua 18.1.2021 saakka. Vuodeosastoilla vieraileminen on kielletty 18.1.2021 saakka. Jos läheisesi on saattohoidossa, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön vierailun järjestämiseksi.  

Leviämisvaiheen suositukset ovat alueellamme edelleen voimassa. Muista hyvä käsi- ja yskimishygienia, 1–2 metrin turvaetäisyys ja maskin käyttö. Jos olet flunssainen, pysyttele kotona ja hankkiudu herkästi koronatestiin. 

Julkaisuaika

Yritysten kustannustuen toinen hakukierros on avattu

Tukea voi hakea ajalla 21.12.2020 - 26.2.2021

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia tukikauden 1.6. - 31.10. 2020 aikana vertailukauteen 1.6. - 31.10.2019 verrattuna. Jos yritys on perustettu 1.5.2019 tai myöhemmin, vertailukausi 1.1.- 29.2.2020. Jos yritys on perustettu 1.3.2020 jälkeen, se ei voi hakea kustannustukea. Kustannustukea ei voida  myöntää maatalouden alkutuotannon, kalatalouden ja vesiviljelyalan toimialoille.

Alavieskan kunnan alueen yritystuen hakemisessa avustaa myös Kalajoen yrityspalvelut. Tukea haetaan valtiokonttorista.

Linkistä lisätietoa: Uutiskirje (hakosalo.fi)

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 18.12.2020

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 18.12.2020

Tällä viikolla Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu toistaiseksi vain yksi uusi koronavirustartunta. Tartuntojen väheneminen on merkki siitä, että voimassaolevia suosituksia ja hygieniaohjeita noudattamalla viruksen leviämistä on onnistuttu alueellamme torjumaan tehokkaasti. 

Jotta tartuntatilanne ei heikkene, on tärkeää huolehtia hygieniaohjeista myös jouluvalmisteluiden lomassa:

 • Jos sinulla tulee koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin ja pysy muuten kotona.
 • Pidä turvaväli muihin.
 • Muista käsienpesu ja yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.
 • Lataa Koronavilkku-sovellus

Kallion pandemiavastaanotto ja koronanäytteenotto ovat auki myös joulun välipäivinä.

Joulun ja vuodenvaihteen pyhäpäivinä ja viikonloppuisin koronaneuvonta ja näytteenotto ovat Oulaskankaan yhteispäivystyksessä. 

https://www.kalliopp.fi/koronainfo

https://www.ppshp.fi/Toimipaikat/Oulaskangas/Yhteispaivystys/Pages/default.aspx

https://oyskorona.fi/

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 17.12.2020

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 17.12.2020 

Tänään 17.12. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei ole todettu vielä uusia koronavirustartuntoja.  

Keskiviikon tartuntaluku jäi yhteen Ylivieskassa todettuun tapaukseen, josta kerroimme eilen. Tartunnan tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta henkilö on kertonut asioineensa paikallisissa liikkeissä.   

Hygieniaohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää, jotta virus ei lähde leviämään jouluostoksilla tai joulun vietossa. Vaikka koronatilanne alueellamme on rauhoittunut hieman, on syytä muistaa, että tilanne voi myös heikentyä nopeasti.  

 • Pese kädet usein vedellä ja saippualla. Käytä tarvittaessa käsidesiä. 
 • Yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. 
 • Pidä vähintään 1–2 m turvaetäisyys. 
 • Käytä maskia. 
 • Jos olet flunssainen, vältä lähikontakteja. Älä mene töihin, harrastuksiin tai asioille.  
 • Vietä mukava, rauhallinen kotijoulu pienellä porukalla. 

https://www.kalliopp.fi/koronainfo

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 16.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 16.12.2020 

Tänään keskiviikkona Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa on todettu toistaiseksi yksi uusi koronavirustartunta. Tartunnan alkuperää ei varmuudella tiedetä, mutta sairastunut on kertonut asioineensa lähinnä paikallisissa liikkeissä.  Jos asioit lounasravintola Pikkuvelissä 10. tai 11.12. klo 11.30–12.30, olet mahdollisesti altistunut koronavirustartunnalle. Seuraile oireitasi, ja hankkiudu herkästi koronavirustestiin. Vältä riskiryhmiin kuuluvien luona vierailua ainakin 10 vuorokauden ajan.  

Eilen 15.12. Kallion alueella ei todettu uusia koronavirustartuntoja.  

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 15.12. pidetyssä kokouksessaan, että alueella voimassa olevia suosituksia jatketaan maanantaihin 18.1.2021 saakka. Koronatartuntojen määrä on Pohjois-Pohjanmaalla ollut kuluneen viikon aikana hienoisessa laskussa, mutta tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen ja tartuntaketjuja havaitaan eri puolilla maakuntaa.  Erityisesti joulun ja vuodenvaihteen viettoon toivotaan koronaturvallista juhlamieltä. 

Tartuntoja on tapahtunut nyt erityisesti perhepiirissä, työpaikoilla ja erilaisissa kaveriporukoiden illanvietoissa. Ennen joululomille suuntaamista esimerkiksi työpaikoilla tulisikin vielä jaksaa kiinnittää huomiota maskin käyttöön ja muihin korona-ajan hygieniaohjeisiin. 

Huolellinen käsihygienia, maskin käyttö ja turvaetäisyyksien noudattaminen kannattaa pitää mielessä myös jouluostoksilla.  

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 15.12.2020

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 15.12.2020 

Eilen maanantaina Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei todettu uusia koronavirustartuntoja. Uusia tapauksia ei toistaiseksi ole vahvistettu myöskään tänään.  

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Kalliossa laskenut viikon takaisesta. Viime viikolla ilmaantuvuusluku neljäntoista edeltävän vuorokauden ajalta oli 114, kun viikolla 49 vastaava luku oli 156. Ilmaantuvuusluku 114 on yhä huomattavan korkea, ja korkeampi kuin Pohjois-Pohjanmaalla keskimäärin. Ilmaantuvuuden kääntyminen laskuun on kuitenkin rohkaiseva merkki siitä, että koronatilanne on Kallion alueella kehittymässä parempaan suuntaan. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää 100 000 ihmistä kohti.  

Jokainen alueemme asukas voi osaltaan torjua viruksen leviämistä noudattamalla huolellisesti hygieniaohjeita ja voimassa olevia suosituksia. Hyvä käsi- ja yskimishygienia, turvaetäisyyksien noudattaminen sekä maskin käyttö ovat tehokkaita keinoja viruksen leviämisen estämiseksi.  

Sairaana tulee jäädä kotiin ja välttää lähikontakteja. Jos sinulla on hengitystieoireita, hankkiudu herkästi koronatestiin. 

Alueellamme on voimassa leviämisvaiheen suositukset. Voit kerrata suositukset tästä linkistä: https://oyskorona.fi/

Julkaisuaika

Kunnantoimiston joulunaika

Kunnantoimisto on suljettu 21.12.2020 – 3.1.2021

Palvelemme jälleen maanantaina 4.1.2020

 

 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 11.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.12.2020
 

Tänään Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on vahvistettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.
Toinen tartunnoista todettiin Ylivieskassa ja toinen Sievissä. Sievin tapauksen alkuperä ei ole tiedossa, Ylivieskan tapaus liittyy aiemmin todettuun tartuntaketjuun.

Eilen 10.12. iltapäivällä saimme ilmoituksen yhdestä uudesta tartunnasta. Sairastunut oli jo aiemmin määrätty altistuskaranteeniin. 

Ylivieskassa on todettu myös Kallion alueen ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Kuollut henkilö asui palvelukodissa, oli iäkäs ja kuului riskiryhmään.

Kasvomaskin käyttö ja hygieniaohjeiden noudattaminen suojaavat tartunnoilta

Tartuntojen jäljitystyössä on käynyt ilmi, että yksi alueellamme todettu tartunta on suurella todennäköisyydellä peräisin Kallion alueella toimivasta päivittäistavarakaupasta.

Tartunnasta on yli kaksi viikkoa, eli se on tapahtunut ennen kuin alueellamme on otettu maskeja laajasti käyttöön. Kallion pandemiatyöryhmä muistuttaa, että maskien käytöllä, hyvällä käsihygienialla ja turvaetäisyyksillä viruksen leviämistä voi torjua tehokkaasti. 

Leviämisvaiheessa maskien käyttöä suositellaan aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa, sekä aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Maskin käyttö:

Maskia tulee käyttää aina puhtain käsin. Desinfioi tai pese kätesi huolellisesti saippualla ennen maskin pukemista.

Aseta maski paikoilleen, niin että muotoiltava osa tulee ylöspäin ja taitokset osoittavat alaspäin. Vedä maskin alareuna leuan alle.

Painele maskin yläreuna tiiviiksi nenän päältä ja sivuilta. Katso kuvalliset ohjeet osoitteessa kalliopp.fi/koronainfo

 • Aseta ja poista kasvomaski huolellisesti, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Käsittele maskia aina puhtailla käsillä. 
 • Maski pitää vaihtaa uuteen, jos sen poistaa tai jos se kostuu tai likaantuu. Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana todennäköisesti tarvitset. Mukaan varattavat maskit on paras kuljettaa puhtaassa suljettavassa muovipussissa. 
 • Niistämisen ajaksi maski tulee poistaa. Niistäessä käytetään kertakäyttöistä nenäliinaa, joka heitetään roskiin. 
 • Jos maski kostuu esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä, se pitää vaihtaa puhtaaseen. Kädet pestään tai desinfioidaan ennen kuin kasvoille asetetaan puhdas maski. Käytettyä maskia ei käytetä uudelleen. 
 • Kertakäyttöinen maski laitetaan käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin. 

 Maskin käytön lisäksi muista pitää vähintään 1-2 metrin turvaetäisyyden muihin ihmisiin kun liikut julkisilla paikoilla, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta ja välttää kasvojen, nenän ja suun koskettelemista.

Jos sinulla on lieviäkään flunssaoireita, pysyttele kotona. Hankkiudu herkästi koronatestiin. 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 9.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Ylivieskan kaupunki tiedottavat: 

Päiväkoti Joukahaisessa on todettu koronavirusaltistus 

Ylivieskassa sijaitsevassa päiväkoti Joukahaisessa on 9.12. aamupäivällä vahvistettu koronavirustartunta. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sairastuneen tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen ja lähikontaktit karanteeniin.

Altistuneita kartoitetaan parasta aikaa ja heihin tullaan olemaan yhteydessä. Altistuneita on yhteensä noin 50. 

Tilanne on tällä hetkellä päiväkodissa rauhallinen. Etätyömääräys ei ulotu kaupungin muihin varhaiskasvatusyksiköihin taikka muihin oppilaitoksiin.

Tilannetta seurataan aktiivisesti, ja peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Ylivieskan kaupunki ilmoittavat mahdollisista muutoksista nettisivuillaan. Lisäksi tiedotamme tarvittaessa Wilman kautta oppilaille sekä vanhemmille. 

Kallion alueella ollaan edelleen epidemian leviämistasolla, ja tilanne alueellamme on huonompi kuin Pohjois-Pohjanmaalla keskimäärin.
Koronatartuntojen leviämisen estäminen on erittäin tärkeää.
Kaikkien hengitystieoireisten tulee välttää lähikontakteja ja pysytellä kotona.
Töihin, kouluun, harrastuksiin, kauppaan tai kyläilemään ei tule lähteä lievästikään flunssaoireisena.  

Noudata huolellista käsihygieniaa ja pidä julkisilla paikoilla vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. Käytä maskia.

Koronainfo | Peruspalvelukuntayhtymä Kallio (kalliopp.fi) 

 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 8.12.2020

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.12.2020 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella koronavirustartunnat ovat edelleen kasvussa. Eilen maanantaina alueellamme todettiin yhteensä 7 uutta tartuntaa, joista 1 Sievissä, 1 Nivalassa ja 5 Ylivieskassa. Tapaukset liittyvät olemassa oleviin tartuntaketjuihin. 

Ratapuiston palvelukodin asukkaista ja työntekijöistä valmistuneet koronatestit ovat olleet negatiivisia. Muutamaa vastausta odotetaan vielä.   

Altistuskaranteenissa on alueellamme tällä hetkellä n. 250 ihmistä. Tilanne on hieman parempi kuin viime viikolla, sillä suuria joukkoaltistumisia ei ole viime päivinä todettu. 

Ilmaantuvuusluvut 23.11.–6.12. 

Kallion alueella ilmaantuvuusluvut 23.11.–6.12. ovat huomattavan korkeat. Ylivieskan ilmaantuvuusluku oli 209,5, Sievin 183,6, Alavieskan 119,3 ja Nivalan 93,8. Luvut kertovat, että Ylivieskassa on koronavirustartuntoja suhteessa enemmän kuin Oulussa. Oulun ilmaantuvuusluku samalla ajanjaksolla oli 195,3. 

Jokainen alueemme asukas voi osaltaan auttaa koronavirustartuntojen ehkäisemisessä. On tärkeää, että kaikki hengitystieoireiset välttävät lähikontakteja ja pysyttelevät kotona. Töihin, kouluun, harrastuksiin tai ostoksille ei tule lähteä jos on lieviäkään flunssaoireita.  

Hyvä käsihygienia, turvaetäisyydet ja maskin käyttö ovat yksinkertaisia keinoja torjua virustartuntoja.  

Alueellamme on voimassa leviämisvaiheen suositukset, jotka voit tarkistaa täältä: https://oyskorona.fi/ 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 7.12.2020

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 7.12.2020 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella koronaviruksen ilmaantuvuus on jälleen noussut. Viimeisen kahden viikon ajalta ilmaantuvuusluku on 156. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa todettuja tartuntoja sataatuhatta ihmistä kohti. Luku kertoo, että Kallion alueella ilmaantuvuus on korkeampi kuin Pohjois-Pohjanmaalla keskimäärin, sillä koko Pohjois-Pohjanmaan vastaava tartuntaluku oli eilen 140. Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku on 104,2 (THL).  

Tänään maanantaina koronavirustartuntoja on todettu Kallion alueella kolme. Selvitystyö tartuntoihin liittyen on käynnissä.  

Viime viikolla Kallion alueella todettiin 24 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on kaikissa Kallion alueen kunnissa.  

Kallion alueella suurin osa tartunnoista on todettu nuorilla ja työikäisillä. Muutamia tapauksia on todettu yli 60-vuotiailla. Lapsia tautiin on sairastunut erittäin vähän. Potilaiden kunto on ollut pääsääntöisesti hyvä. Toistaiseksi kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa. 

Ylivieskassa Ratapuiston palvelukodissa todettiin 5.–6.12. kaksi koronavirustartuntaa, toinen työntekijällä ja toinen asukkaalla. Altistuneet asukkaat ja henkilöstö on asetettu karanteeniin. Kaikki Ratapuiston asukkaat ja työntekijät testataan koronavirustartunnan varalta. Toistaiseksi Ratapuistoon liittyen ei ole todettu uusia tartuntoja.  

Jotta epidemian leviäminen saadaan kuriin, on erittäin tärkeää että kaikki Kallion alueen asukkaat noudattavat hygieniaohjeita. Jos sinulla on vilustumisoireita, pysyttele kotona, vältä lähikontakteja ja hakeudu herkästi koronatestiin. Oireiden perusteella ei voi päätellä, onko kyseessä flunssa vai koronavirustartunta, sillä oireet ovat tyypillisesti samankaltaiset.  

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet aina kun tulet kotiin, ja kaupassa käynnin jälkeen vielä uudestaan, kun olet purkanut ostokset. Julkisilla paikoilla liikkuessasi käytä käsidesiä, suojaa kasvosi maskilla ja pidä turvavälit.  

Koronainfo | Peruspalvelukuntayhtymä Kallio (kalliopp.fi)

 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 6.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 6.12.2020 – Koronavirustartuntoja Ratapuiston palvelukodissa

Ylivieskassa sijaitsevassa Ratapuiston palvelukodissa on todettu viikonlopun aikana kaksi koronavirustartuntaa. Toinen tartunnan saanut on yksikön työntekijä ja toinen asukas.  

Sairastuneet on määrätty eristykseen. Altistuneet asukkaat ja hoitohenkilökunta on asetettu karanteeniin. Palvelukodissa on vierailukielto. Ratapuiston asukkaiden omaisille on kerrottu tilanteesta. 

Kaikki yksikön asukkaat ja työntekijät testataan koronavirustartunnan varalta. Viimeiset testit otetaan huomenna maanantaina.

Ratapuiston tartuntojen lisäksi Ylivieskassa todettiin eilen kolme uutta koronavirustartuntaa ja tänään yksi. Nivalassa todettiin eilen yksi uusi tartunta. Nämä tartunnat liittyvät aiempiin ketjuihin ja sairastuneet olivat jo altistuskaranteenissa. 

Koronainfo | Peruspalvelukuntayhtymä Kallio (kalliopp.fi)

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.12.2020 – Kallion alueen koronatilanne vakava

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alue on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Uusien tartuntojen ilmaantuvuusluku Kallion alueella on 90, ja koko Pohjois-Pohjanmaan alueella 109,5. Luvut ovat huolestuttavan korkeita.  

Ilmaantuvuusluvun merkityksen hahmottaa vertaamalla sitä esimerkiksi THL:n liikennevalomalliin, joka luokittelee maat ilmaantuvuusluvun perusteella matalan tai korkean koronailmaantuvuuden maiksi. Korkean ilmaantuvuuden maissa ilmaantuvuusluku on 25 tai yli, ja THL suosittelee välttämään näihin maihin matkustamista. Kallion alueen ilmaantuvuusluku on moninkertainen. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa todettujen tapausten määrää 100 000 asukasta kohti.

Tällä viikolla positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on Kallion alueella yli 1 % eikä kaikkien tartuntaketjujen alkuperää enää ole pystytty jäljittämään. Lisääntyvä osa tartunnoista ilmaantuu aiempien karanteenien ulkopuolelle.  

 

Koronan voi nyt saada mistä vain

Koronaa on todettu kaikissa Kallion kunnissa, mutta on todennäköistä, että virusta esiintyy alueellamme vielä laajemmin kuin nyt tiedetään. Osa tartuntaketjuihin liittyvistä henkilöistä on potenut flunssaoireita jo jopa viikkojen ajan ennen kuin kytkös koronatartuntaketjuun on selvinnyt. Näiden tapausten tiedetään poikineen jatkotartuntoja ja edelleen uusia jatkotartuntoja.

Jotta tartuntatilanne saadaan alueellamme rauhoittumaan, jokaisen, jolla on lieviäkään flunssaoireita, tulee pysyä kotona ja hankkiutua herkästi koronatestiin. Töihin, kouluun, harrastuksiin tai päivähoitoon ei saa mennä sairaana.  

On tärkeää olla vierailematta riskiryhmään kuuluvan luona jos on lieviäkään flunssan oireita. Riski siihen, että flunssan aiheuttaja on koronavirus, on todellinen, ja riskiryhmäläisille tauti voi olla erittäin vaikea.  

Jos saat tiedon altistumisesta esimerkiksi koronapositiiviseksi todetun ystävän tai sukulaisen kautta, pysyttele kotona ja vältä lähikontakteja jo ennen karanteenimääräystä. Jos käyt töissä, ota yhteyttä työnantajaasi. Älä mene työpaikalle.

Koronatartunnan riski on alueellamme nyt suuri, ja hygieniaohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti.

Jos sinut on määrätty tartuntataudin nojalla karanteeniin, olet altistunut koronavirustartunnalle ja olet mahdollinen viruksen kantaja, vaikka sinulla ei olisi oireita. Karanteenissa ollessasi sinun tulee välttää sosiaalisia kontakteja. Karanteeniaikana ei käydä kylässä eikä asioilla, eikä oteta kyläilijöitä vastaan. Koronavirus tarttuu jo ennen oireiden alkua, joten jos tapaat muita ihmisiä, voit levittää virusta eteenpäin.  

Jos saat karanteenin aikana oireita, sinun tulee hakeutua koronatestiin. On suuri riski, että altistumisesi on johtanut koronavirustartuntaan.  

Koronainfo | Peruspalvelukuntayhtymä Kallio (kalliopp.fi)

 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 3.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:  
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 3.12.2020

Kallion alueella todettiin 2.12. yhteensä 6 koronavirustartuntaa: 3 Nivalassa, 2 Ylivieskassa ja 1 Alavieskassa. Tartunnat liittyvät aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin, mutta niihin liittyy kaksi altistustilannetta: 

 1. Koronavirukseen sairastunut henkilö on ollut Jedun Ylivieskan yksikössä 25.–26.11. Varsinaiset lähikontaktit on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin. 
 2. Nivalan Myllypubissa on ollut ainakin yksi koronavirusinfektioon sairastunut henkilö pe 27.11. ja la 28.11 molempina iltoina klo 22–24 välisenä aikana. Varsinaiset lähikontaktit on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin. 

Jos asioit Jedun Ylivieskan yksikössä ke 25.11.–to 26.11. tai Nivalan Myllypubissa pe 27.11. klo 22–24 tai la 28.11. klo 22–24, noudata seuraavia ohjeita: 

 • Jos sinulla ilmenee hengitystieinfektion oireita tai kuumetta, hakeudu herkästi koronavirustestaukseen. Voit pyytää lähetteen testiin Kallion pandemiavastaanoton numerosta p. 08 419 5140. Työterveyshuollon asiakkaat voivat kysyä lähetetty myös työterveyshuollosta. 
 • Vaikka olisit oireeton, suosittelemme, että vältät riskiryhmiin kuuluvien ihmisten luona vierailua ainakin 7.12. saakka. 

Kallion koronainfo

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronasta 2.12.2020

Pidetään maskia, pestään käsiä ja vältetään turhaa liikkumista kylillä!

Muista turvaväli ja mene testiin jos oireita ilmenee.

https://www.kalliopp.fi/koronainfo

 

Linkissä uusimmat suositukset

https://oyskorona.fi/

 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 2.12.2020 

Kerroimme eilen kahdesta uudesta koronavirustartunnasta Kallion alueella. Luku nousi iltapäivällä vielä yhdellä, joten 1.12. tartuntaluku oli 3. Tänään 2.12. alueellamme on todettu yksi uusi tartunta.  

Uudet tapaukset liittyvät olemassa oleviin tartuntaketjuihin. Lisääntynyt tartuntariski on tartuntaketjuihin perustuen Ylivieskan ja Sievin lisäksi myös Nivalassa.  

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on Pohjois-Pohjanmaan aluehallintoviraston määräyksellä kielletty myös Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella 2.–18.12.2020.  Määräys koskee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueen kaikkia 38:aa kuntaa. 

Jotta koronaviruksen leviäminen voidaan pysäyttää, on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa, muistaa turvavälit  ja käyttää kaikissa julkisissa sisätiloissa kasvomaskia. Flunssaoireisena on jäätävä kotiin. Töihin, päivähoitoon ja kouluun ei saa mennä sairaana. 

Kallion pandemianeuvonnan puhelin on ollut viime päivinä ruuhkainen ja puheluiden suuresta määrästä johtuen kaikki puhelut eivät ole yhdistyneet. Pahoittelemme tilanteen aiheuttamaa harmia. Jos puhelusi ei yhdisty, kannattaa yrittää soittaa myöhemmin uudelleen.  

Jos tarvitset lapselle ajan koronatestiin, voit pyytää lähetettä lapsen kouluterveydenhoitajalta tai neuvolasta. Työterveyshuollon asiakkaat voivat kysyä lähetettä myös työterveyshuollosta.  

Julkaisuaika

Ppky Kallio tiedottaa koronavirustilanteesta 1.12.2020

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 1.12.2020

Tänään 1.12. Kallion alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tapaukset liittyvät aiemmin alueellamme todettuihin ketjuihin, ja sairastuneet olivat jo altistuskaranteenissa.  

Koska koronan ilmaantuvuus on Kallion alueella lisääntynyt huomattavasti, suosittelemme harkitsemaan tarkkaan vierailuja tehostetun palveluasumisen yksiköissä ja vuodeosastoilla. Koronavirustartunta voi olla myös oireeton, mutta aiheuttaa riskiryhmään kuuluvalle iäkkäälle ihmiselle vakavan taudin. Mahdollisen oireettoman tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi noudata tarkasti henkilökunnan ohjeita, käytä  koko vierailun ajan kasvomaskia ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Jos sinulla on vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita tai epäilyä koronavirusaltistuksesta, älä vieraile vuodeosastolla ja tehostetussa palveluasumisessa.

Jos läheisesi on saattohoidossa, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön vierailun järjestämiseksi.  

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan koronaviruksen leviämisvaiheessa, mikä tarkoittaa esimerkiksi laajaa maskinkäyttösuositusta ja sitä, että  yli 10 hengen kokoontumisia tulee välttää. Kokoontumisia välttämällä voidaan tehokkaasti torjua joukkoaltistumisia, joita Kallion alueella on todettu useita.  

Muista myös hyvä käsihygienia ja turvavälit.  

Katso alueellamme voimassa olevat suositukset täältä:

https://oyskorona.fi

 

Julkaisuaika