KORONATILANNE 5.3.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 5.3.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen koululaisilla alkaa tänään hiihtoloma. Hiihtoladut, metsät ja pulkkamäet ovat turvallisimpia paikkoja nauttia tulevasta hiihtolomasta. Riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni. THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja.  

Jos suunnitelmissa on matkustaa Suomen sisällä, on tärkeä muistaa: 

 • seurata epidemiatilanteen kehittymistä 
 • viettää aikaa mieluiten vain oman lähipiirin seurassa 
 • välttää ihmisjoukkoja 
 • pitää yli kahden metrin turvaväli muihin ihmisten ilmoilla liikuttaessa, myös ulkoillessa 
 • huolehtia käsihygieniasta 
 • käyttää maskia kaikkialla julkisissa sisätiloissa.  

Omalla autolla liikkuminen on turvallista, kunhan myös taukopaikoilla muistaa turvavälit, käsihygienian sekä maskin käytön. Lue lisää: THL:n suositukset talviloman viettoon 

Hygieniaohjeiden noudattaminen on tärkeää sekä lomalla että arjessa. Pese käsiä, pidä vähintään 2 metrin turvaetäisyys, käytä maskia ja yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaasi. Jos saat koronavirustartuntaan viittaavia oireita, pysyttele kotona ja hankkiudu herkästi koronavirustestiin. Viikonloppuna testejä tehdään Oulaskankaan yhteispäivystyksessä.  

Hiihtolomaviikolla Kallion toimipisteet ovat auki poikkeavasti. Koronaneuvonta on avoinna tavalliseen tapaan ma–pe klo 8–15,  p. 08 419 5140.  

Rokotusajanvaraus on avoinna myös ensi viikolla. Keskiviikkona 10.3. klo 9 alkaen ajanvaraus on avoinna alle 70-vuotiaille, riskiryhmien rokotusjärjestyksen mukaiseen ryhmään 1 kuuluville, ja torstaina 11.3. 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Ikäihminen voi vaihtoehtoisesti jäädä myös odottamaan, että Kalliosta soitetaan ja tarjotaan rokotusaikaa. Tällä hetkellä noin puolet alueemme yli 80-vuotiaista on saanut 1. rokotteen.   

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei eilen todettu uusia koronavirustartuntoja. 

Julkaisuaika

Koronatilanne 4.3.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa: 
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.3.2021  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa todettiin eilen yksi uusi koronavirustartunta. Sairastunut oli jo altistuskaranteenissa. 

Koronarokotusten ajanvaraus jatkuu, ja tänään torstaina ajanvaraus on avoinna 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Tämän viikon jälkeen puolet alueemme yli 80-vuotiaista on rokotettu.  

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kertoi eilen alueemme päivitetyistä rajoituksista ja ohjeistuksista. Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 6 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 6 henkilöön. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä korostaa lisäksi, että vierailuja ikäihmisten ja riskiryhmien luokse on nyt syytä harkita tarkkaan. Uusissa rajoituksissa ja suosituksissa on otettu huomioon valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön linjaukset sekä alueellinen epidemiatilanne.

Koronavirus leviää tällä hetkellä perheiden sisällä, työpaikoilla ja muissa aikuisten kokoontumisissa. Sen vuoksi suositellaan, että mm. yli 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta pysyy keskeytettynä. Sen sijaan etäopetuksen laajentamiselle tai lasten harrastustoiminnan rajoittamiselle ei ole perusteita. 

Suositukset ovat voimassa 28.3.2021 saakka ja ne löytyvät osoitteesta www.oyskorona.fi . 

Vallitseva tilanne aiheuttaa paljon epävarmuutta ja myös ongelmia ihmisten arjessa. Rokotukset kuitenkin etenevät ja kesä helpottaa tilannetta, koordinaatioryhmä muistuttaa.   

Epidemiatilanne Pohjois-Pohjanmaan alueella on hallinnassa, mutta tilannetta seurataan tarkasti. Oireisena on tärkeää hakeutua koronavirustestiin myös siitä syystä, että testien perusteella saadaan tärkeää tietoa alueen todellisesta koronatilanteesta.   

Julkaisuaika

Koronatilanne 3.3.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 3.3.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa todettiin eilen yksi uusi koronavirustartuna. Sairastunut oli jo altistuskaranteenissa. Tartunta nostaa Ylivieskan tartuntaluvun kahdeksaankymmenneen.  

Pohjois-Suomen AVI ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä järjestävät avoimen tiedotustilaisuuden tänään 3.3.2021 klo 13.  Tiedotustilaisuudessa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa.  

Tilaisuutta voi katsoa tämän linkin kautta: https://youtu.be/1OELy5bk7OM 

Julkaisuaika

Kiinteistö myytävänä

Alavieskan kunta myy Saranpää- nimisen kiinteistön (Rno. 009-401-0177-0000) rakennuksineen.

Osoite Pohjapuolentie 146
Tontin pinta-ala n. 3000m2.
Kiinteistöllä sijaitsee asuinrakennus (2h+k n. 65m2) sekä kolme piharakennusta.
Rakennukset myydään purkukuntoisena. Kiinteistöllä on sähköliittymä.


Alavieskan kunnanhallitus on asettanut kohteelle alimmaksi myyntihinnaksi 10 000€ ja se myydään eniten tarjoavalle.
Ostaja vastaa kaupankäynnistä aiheutuvista kuluista.
Kohde on myynnissä Huutokaupat.com- sivustolla, kohdenumero 2529966

Lisätietoja ja kohteen esittely:

Tuomas Häggman, kunnaninsinööri
tuomas.haggman@alavieska.fi

044 - 5395 287

Kari Pentti, kunnanjohtaja
kari.pentti@alavieska.fi
050 - 5590 450


 

Julkaisuaika

Koronatilanne 26.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 26.2.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa on todettu eilen illalla yksi uusi koronavirustartunta. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.  

Hallitus suositteli eilen kiihtymisvaiheen alueille koronaepidemian 2-tason ohjeistuksen noudattamista. Suositus koskee myös Peruspalvelukuntayhtymä Kallion aluetta. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjaa tänään perjantaina, miten suositukset vaikuttavat palveluihin alueellamme. 

Epidemian torjunnassa ensisijaisen tärkeää on noudattaa 2 metrin turvavälejä, pestä käsiä usein vedellä ja saippualla tai käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua. Alueellamme on voimassa edelleen myös maskisuositus, jonka mukaan maskia käytetään aina mm. julkisissa sisätiloissa, yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.) sekä työpaikoilla. 

Jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, pysyttele kotona ja hankkiudu matalalla kynnyksellä koronavirustestiin. Viikonlopun aikana koronavirustestaus on Oulaskankaan yhteispäivystyksessä.  

Julkaisuaika

Koronatilanne 25.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 25.2.2021  

Hallitus suosittelee kiihtymisvaiheen alueille koronaepidemian 2-tason ohjeistuksen noudattamista. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ollaan muun Pohjois-Pohjanmaan tavoin epidemian kiihtymisvaiheessa.  

Suosituksia ovat mm. laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus, riskiryhmien suojaaminen, julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen. Lisäksi hallitus suosittelee yli 6 hengen kokoontumisrajoituksia ja yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä.   

Suositusten mahdollisista vaikutuksista Kallion palveluihin tiedotetaan tarvittaessa myöhemmin.  

Hallitus kertoi lisäksi, että sillä on valmius ottaa käyttöön poikkeusolojen lainsäädäntö ja kolmen viikon sulkutila 8.3.–28.3. Sulun aikana kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla ravintoloita suljetaan, yläkoulut ja 2. asteen opetus siirtyvät etäopetukseen ja nuorten ja aikuisten harrastustoiminta jää tauolla. Hallitus perustelee poikkeusolojen toteamista heikentyneellä koronavirustilanteella.  

Uusia koronavirustartuntoja todettiin Suomessa 15.–21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.  

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.  

Karanteeniin viikolla 7 asetettiin Suomessa yli 11 000 henkilöä – yli 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei tiistain jälkeen ole toistaiseksi todettu uusia koronavirustartuntoja.   

Julkaisuaika

Koronatiedote

Koronatiedote
 
Ikäihmisten koronarokotusaikoja on vielä hyvin jäljellä Alavieskan, Nivalan ja Sievin ikääntyneille
 
Rokotusajanvaraus on avoinna 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Ylivieskalaisten osalta nyt varattavissa olevat rokotusajat ovat tältä erää loppu.
 
Aikoja kannattaa varata nyt joko netissä tai soittamalla numeroon 040 635 5450 tai 040 635 5449.
 
Nettiajanvaraukseen pääsee täältä: https://www.kalliopp.fi/ > Siirry sähköiseen ajanvaraukseen.
 
Julkaisuaika

Haku: Vaalitoimitsijaksi kuntavaaleihin 2021

Alavieskan kunta hakee 3 ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijaa vuoden 2021 kuntavaaleihin Alavieskaan.
Tehtävät ovat määräaikaisia.

Kuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan ke 7.4. – ti 13.4.2021. Ennakkoäänestyspaikkana toimii Alavieskan kunnantalo.
Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat sijoittuvat ennakkoäänestysajanjaksoina arkisin klo 12.00–20.00 väliseksi ajaksi ja viikonloppuisin klo 10.00–16.00 väliseksi ajaksi.

Vaalitoimitsijat työskentelevät yhdessä kunnan henkilöstön kanssa. Vähintään kaksi vaalitoimitsijaa työskentelee yhtä aikaa.
Ennakkoäänestyksen toimittamisessa käytetään sähköistä vaalitietojärjestelmää. Koronavirustilanne otetaan huomioon vaalien järjestelyissä oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti.

Haku päättyy torstaina 11.3.2021 klo 15:00. Haastattelut ja valinnat tehdään viikolla 11. Valituille vaalitoimitsijoille järjestetään koulutus viikolla 12.

Vaatimuksena on vähintään 18 vuoden ikä, luotettavuus, huolellisuus ja tarkkuus sekä hyvät ICT- ja asiakaspalvelutaidot.
Vaalitoimitsijana ei voi olla ehdokas, hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.

Vapaamuotoiset hakemukset tehtävään osoitettava keskusvaalilautakunnan sihteeri Jari Isotalukselle, jari.isotalus@alavieska.fi. Hakemuksen liitteeksi toivotaan CV.

25.2.2021

Julkaisuaika

Koronatilanne 22.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 22.2.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Alavieskassa todettiin perjantaina yksi uusi koronavirustartunta. Tartunnan saanut oli jo altistuskaranteenissa eikä tapaukseen liity uusia altistumisia. Lauantain ja sunnuntain aikana Kallion kunnissa ei todettu uusia koronavirustartuntoja.  

Koronarokotukset jatkuvat 

Koronarokotusten antamista jatketaan tällä viikolla. Alle 70-vuotiaat, riskiryhmien koronarokotusjärjestyksen ryhmään 1 kuuluvat voivat varata koronarokotusaikoja keskiviikkona 24.2. klo 9 alkaen.  

On tärkeää, että ajanvarausnumeroon soittavat tässä vaiheessa vain he, jotka kuuluvat ryhmään 1. Tähän ryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, esimerkiksi elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti , vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus,  vaikea krooninen keuhkosairaus tai lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes. Tarkista lista ryhmään 1 kuuluvista sairauksista tai tiloista täältä

Ilmoitamme, kun riskiryhmien rokotusjärjestyksen ryhmä 1 on rokotettu ja ryhmään 2 kuuluvat voivat alkaa varata aikoja. Seuraathan ilmoitteluamme osoitteessa www.kalliopp.fi.  

80-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat varata aikoja torstaina klo 9 alkaen sähköisesti tai soittamalla. 1.3. alkaen alamme myös soittaa niille ikäihmisille, joilla rokotusaika on vielä varaamatta, ja tarjota rokotusaikaa puhelimitse.   

Rokotusjärjestys (THL) 

 • ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet  – Rokottaminen Kalliossa aloitettu    
 • 75–79 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet – Rokottamista  Kalliossa ei vielä aloitettu    
 • 70–74 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet  – Rokottamista  Kalliossa ei vielä aloitettu    
 • 16-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus – Rokottaminen Kalliossa aloitettu koska tälle ikäryhmälle soveltuvaa rokotetta on saatu. 
 • 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus – Rokottamista  Kalliossa ei vielä aloitettu    

THL on linjannut, että 70-vuotiaiden osalta ikä rokotuspäivänä ratkaisee, mihin rokotusryhmään rokotettava kuuluu. Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. 

80-vuotiaille ja sitä vanhemmille tarkoitettuja aikoja voivat Kallion linjan mukaisesti varata kaikki v. 1941 tai sitä ennen syntyneet.  

Seuraa ilmoitteluamme osoitteessa www.kalliopp.fi 

Julkaisuaika

Koronatilanne 19.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 19.2.2021 – Kalliosta aletaan ottaa yhteyttä ikäihmisiin ja tarjota koronarokotusaikoja  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion rokotusajanvarausnumerot ovat olleet tällä viikolla todella ruuhkaisia eivätkä kaikki soittajat ole päässeet läpi useista yrityksistä huolimatta. Kallio muuttaa rokotusajanvarausta siten, että 1.3. alkaen Kalliosta aletaan soitella alueen 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille, ja tarjota koronarokotusaikoja. Ikäihmisten ajanvaraukseen voi tulevana torstaina soittaa myös itse. Alle 70-vuotiaiden, riskiryhmäläisten rokotusajanvaraus jatkuu entiseen tapaan.  

Koronarokotusten ajanvaraus oli tämän viikon keskiviikkona avoinna alle 70-vuotiaille, riskiryhmien rokotusjärjestyksen ryhmään 1 kuuluville, ja torstaina 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Puhelinajanvaraus ruuhkautui kumpanakin päivänä. 

– Rokotusaikoja oli tarjolla niukasti, ja pystyimme irrottamaan ajanvaraukseen vain kaksi työntekijää. Nämä kaksi työntekijää ottivat vastaan puheluita minkä ehtivät ja kaikki varattavissa olevat ajat saatiin annettua, mutta moni jäi ilman rokotusaikaa, pahoittelee Peruspalvelukuntayhtymä Kallion hoitotyön johtaja Margit Yli-Kotila.  

Osa soittajista pääsi jonoon, mutta joutui jonottamaan pitkään. Kun kaikki ajat oli annettu, jono jouduttiin katkaisemaan. Osa soittajista ei päässyt jonoonkaan, vaan kuuli ruuhkatiedotteen. Ajanvarauksesta on tullut paljon palautetta, ja suurin huoli tuntuu koskevan sitä, jääkö ikäihmisiä rokottamatta, mikäli puhelinajanvaraukseen ei pääse läpi eikä sähköinen ajanvaraus onnistu. Margit Yli-Kotila rauhoittelee: 

– Kaikki halukkaat tullaan rokottamaan. Jatkamme ajanvarausta ensi viikon keskiviikkona ja torstaina tämän viikkoiseen tapaan, mutta maaliskuun alusta alkaen alamme myös soitella niille ikäihmisille, joille rokotusaikaa ei ole vielä annettu, ja tarjota aikaa. Jos asiakas ei siis voi soittaa ajanvarauspuhelimeen torstaina, tai ei pääse läpi, hän voi jäädä odottamaan, että meiltä soitetaan hänelle.  

Palautteissa on myös ihmetelty, miksei koronarokotuksia järjestetä samaan tapaan kuin esimerkiksi vuosittaiset kausi-influenssarokotukset. Koronarokotteiden osalta tilanne on monimutkaisempi, sillä esimerkiksi rokotteiden saatavuutta on vaikea ennakoida. Saapuva rokote-erä voi olla odotettua suurempi tai pienempi, ja tästä syystä esimerkiksi, influenssarokotusten kaltaista ennalta ilmoitettua joukkorokotusviikkoa ei voida toteuttaa. Myös THL:n rokotusohjeet voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla, mikä voi vaikuttaa rokotteiden jakeluun. 

Asiakkailta toivotaan malttia rokotusajanvarausten suhteen. Esimerkiksi keskiviikkona ajanvarausnumeroon soitti paljon asiakkaita, jotka eivät kuuluneet riskiryhmien rokotusjärjestyksen ryhmään 1. Tässä vaiheessa aikoja annettiin kuitenkin vain ryhmään 1 kuuluville. 

– On harmillista, että linja ruuhkautui soittajista, jotka eivät vielä olleet rokotusvuorossa. Teemme parhaamme, jotta viesti ajanvarausvuorossa olevista tavoittaisi ihmiset entistä paremmin, Margit Yli-Kotila toteaa.  

Malttia toivotaan myös palautteiden antamisessa. Kallion työntekijöiden saamaa palautevyöryä kommentoi terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi: 

– Ymmärrämme hyvin ihmisten turhautumisen, kun rokotusajanvaraus ei ole sujunut toivotusti, ja pahoittelemme tilanteen aiheuttamaa harmia. Olemme saaneet ajanvaraukseen liittyen valtavasti palautetta eri kanavissa, ja palautteet on otettu huomioon. Toivomme, että palautteen antajat muistaisivat myös pitää palautteensa asiallisena. Ajanvarauksen haasteet eivät johdu yksittäisestä työntekijästä, ja on tärkeää myös turvata henkilöstömme työrauha, Päivi Peltokorpi toteaa.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ilmoittaa rokotuksista nettisivuilla osoitteessa www.kalliopp.fi. Netissä ilmoitetaan myös, kun kaikki varattavana olevat ajat on loppu. Ajanvarausnumeron äänitallennetta päivitetään myös tilanteen mukaan.  

 

Nettisivultamme löytyy myös Kallion virallinen palautekanava

 

Rokotusajanvaraus 

 • Rokotusajanvaraus alle 70-vuotiaille, riskiryhmien rokotusjärjestyksen ryhmään 1 kuuluville, on auki jälleen keskiviikkona 24.2. klo 9 alkaen. Riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat voivat varata rokotusaikoja vain puhelimitse, koska ajanvarauksen yhteydessä varmistetaan soittajan rokotustarpeen kiireellisyys. 

  Jos et tiedä mihin ryhmään kuulut, tarkista se tästä linkistä: Riskiryhmien rokotusjärjestys (THL) 
   
 • 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille rokotusajanvaraus on avoinna torstaina 25.2. klo 9 alkaen. Ajan voi varata puhelimitse ja netissä. Jos samalla kertaa on tarkoitus varata rokotusaika ikäihmisen kanssa samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle, tällöin rokotusaika voidaan varata vain puhelimitse

  Vaihtoehtoisesti 80-vuotias tai sitä vanhempi voi jäädä odottamaan, että Kalliosta otetaan yhteyttä ja tarjotaan rokotusaikaa. Alamme soittaa ikäihmisille maaliskuun alussa.  

Ilmoitamme, kun rokotusajanvaraus aukeaa 70–80-vuotiaille. Pyydämme tähän ikäryhmään kuuluvia odottamaan rauhassa omaa rokotusvuoroaan ja seuraamaan ilmoittelua.  

Koronarokotukset etenevät sitä mukaa, kun rokotteita saadaan. Tällä hetkellä kaikki Kallioon tulevat rokotteet annetaan joko alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville tai ikäihmisille. Kallion henkilöstön rokotukset ovat toistaiseksi tauolla, koska rokottamisessa priorisoidaan tällä hetkellä riskiryhmiin kuuluvia ja ikäihmisiä.  

Tietoa rokotusajanvarauksista ja rokotusjärjestyksestä löytyy nettisivuiltamme osoitteesta www.kalliopp.fi/koronarokotukset

Julkaisuaika

Alavieska-päivät

Alavieska-päivät vietetään 12.-18.7.2021

(mikäli alueellinen/valtakunnan koronatilanne sallii)

Markkinalauantai on 17.7.2021 klo 9-15

Lisätietoja:

Mari Myllylä
044 5395267
mari.myllyla(at)edu.alavieska.fi

Alavieskan markkinat
Ossi Laakso
044 5395288
ossi.laakso(at)alavieska.fi

Julkaisuaika

Koronatilanne 17.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 17.2.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa todettiin eilen tiistaina yksi uusi koronavirustartunta, johon liittyen selvitystyö on parhaillaan käynnissä. Tartunta ei liity aiemmin todettuun ketjuun. 

Koronarokotukset jatkuvat Kallion alueella. Tänään koronarokotusaikoja on annettu alle 70-vuotiaille, riskiryhmien rokotusjärjestyksessä ryhmään 1 kuuluville Kallion alueen asukkaille. Aikoja on annettavana rajallisesti ja ajanvarausnumero on ruuhkainen. Pahoittelemme soittajille tilanteesta aiheutuvaa harmia. Alle 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien rokotusaikoja voi varata vain puhelimitse. 

Huomenna torstaina aikoja voivat alkaa varata 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Ikääntyneet voivat varata aikoja sekä sähköisesti että puhelimitse.  

Lue lisää:  

https://www.kalliopp.fi/koronarokotukset 
Riskiryhmien rokotusjärjestys (THL) 

 

Julkaisuaika

Koronatilanne 12.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.2.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa vahvistettiin eilen kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista tuli tartuntaketjun ulkopuolelle, ja siihen liittyen altistuskaranteeniin asetettiin n. 40 ihmistä. Yhteensä Kallion alueen asukkaita on karanteenissa on n. 270.  

Jos sinut on asetettu tartuntatautilain nojalla altistuskaranteeniin, pysy kotona. Karanteenissa ollessasi voit käydä esimerkiksi kävelylenkillä, mutta vältä lähikontakteja ja säilytä koko ajan yli 2 metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin. Lue lisää karanteenista täältä (THL).  

Jos sairastit koronan ja olet parantunut, käytäthän edelleen maskia. Vaikka olisit sairastamisen myötä saanut väliaikaisen suojan uudelle koronavirustartunnalle, voit edelleen levittää virusta tietämättäsi.  

Hygieniaohjeiden noudattaminen on nyt erittäin tärkeää tartuntojen leviämisen estämiseksi. Pese käsiä usein vedellä ja saippualla tai käytä käsidesiä. Käytä kasvomaskia ja säilytä yli 2 metrin turvaväli, kun liikut ihmisten ilmoilla. Jos sinulla on lieviäkään flunssaoireita, pysyttele kotona ja vältä kodin ulkopuolisia kontakteja. Hakeudu herkästi koronavirustestiin. Viikonloppuna koronavirustestiin pääsee Oulaskankaan yhteispäivystyksessä

Mikäli Kallion alueen koronatilanne muuttuu merkittävästi, tiedotamme siitä myös viikonlopun aikana. Muussa tapauksessa seuraava ajankohtaistiedote tulee ensi viikolla.  

Talvilomat lähestyvät – lomaile turvallisesti 

THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja. Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle. 

Hiihtoladut, metsät ja pulkkamäet ovat turvallisimpia paikkoja nauttia tulevasta hiihtolomasta. Riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni. 

Omalla autolla liikkuminen on turvallista, kunhan myös taukopaikoilla muistaa turvavälit, käsihygienian sekä maskin käytön. 

Jos on koronavirustaudin oireita, lomailemaan ei kannata lähteä lainkaan. Tällöin tulee hakeutua välittömästi testiin. 

Julkaisuaika

Koronatilanne 11.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.2.2021  

Kerroimme eilen illalla, että Jokirannan koulu Ylivieskassa siirtyy tästä päivästä alkaen etäopetukseen koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi. Päätöksen taustalla on Jokirannalla tietoon tulleet kolme tartuntatapausta, jotka ovat tulleet tartuntaketjujen ulkopuolelle.  Varotoimenpiteenä koulu siirrettiin etäopetukseen tartuntatautiviranomaisen päätöksellä.  

Jokirannan koululla on todettu yhteensä 7 koronavirustartuntaa.  

Suomen epidemiatilanne on kaksijakoinen: tautitapauksia edelleen paljon – sairaalahoidon tarve vähenee 

THL kertoo, että Uusien covid-19-tautitapausten määrä on Suomessa samaa luokkaa kuin edellisellä viikolla. Epidemian hillinnässä on monella paikkakunnalla onnistuttu hyvin. Silti koronavirusta esiintyy väestössä joka puolella maata, ja useiden sairaanhoitopiirien alueella on todettu runsaasti uusia tartuntoja. 

Toistaiseksi ei ole selvää näyttöä siitä, että virusmuunnokset olisivat alkaneet kotoperäisesti levitä väestöön, mutta tämä riski on huomattava. Toisaalta sairaalahoidon tarve on laskenut jo useiden viikkojen ajan. 

Uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin valtakunnallisesti selvitettyä yli 60 %:ssa tapauksista. Tapauksia todetaan eniten työikäisillä, tällä hetkellä varsinkin nuorilla aikuisilla. Lähes neljäsosa kaikista tapauksista todettiin 20–29-vuotiailla. Lue lisää THL:n tiedotteesta. 

Yleisötilaisuus koronarokotuksista 11.2. klo 17.30 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää kansalaisille tarkoitetun avoimen yleisötilaisuuden koronavirusrokotuksista torstaina 11.2. kello 17.30–18.30.  

Verkossa järjestettävässä tilaisuudessa THL:n asiantuntijat ylilääkäri Hanna Nohynek, ylilääkäri Tuija Leino sekä johtava asiantuntija Mia Kontio kertovat koronarokotteista, rokotusjärjestyksestä sekä rokotusten järjestämisestä.  Asiantuntijoille voi lähettää kysymyksiä kirjoittamalla ne keskusteluikkunaan tilaisuuden aikana. 

Lue lisää ja osallistu tilaisuuteen tämän linkin kautta. 

Julkaisuaika

Koronatilanne 10.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 10.2.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa todettiin eilen yksi uusi koronavirustartunta, johon liittyen noin 10 altistunutta on asetettu karanteeniin.   

Tänään keskiviikkona Ylivieskassa on vahvistettu kaksi uutta tartuntaa ja Alavieskaan yksi. Tartunnan saaneet olivat jo altistuskaranteenissa, joten uusia altistuneita tartuntoihin ei liity.  

 

Joukkorokotukset käynnistyvät

Kerroimme eilen tiistaina, että joukkorokotukset koronaa vastaan alkavat helmikuussa Kallion alueella.  

Rokotukset aloitetaan v. 1941 syntyneistä ja sitä vanhemmista. Samalla voidaan rokottaa 80-vuotiaan tai sitä vanhemman kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja. Yli 80-vuotiaille annettava rokote on Pfizer/Biontechin ja myöhemmin Modernan koronarokotetta, joka on varattu erityisesti iäkkäälle väestölle.

Rokotusten ajanvaraus aukeaa torstaina 18.2. klo 9 ja aikoja voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Jos samassa taloudessa on useampi rokotettava, ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse.  

Sähköinen ajanvaraus edellyttää tunnistautumisen sen henkilön tunnuksilla, kenelle rokotusaikaa varataan. Tunnistautuminen tapahtuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla ja mobiilivarmenteella. Jos haluat varata ajan toisen ihmisen puolesta, ota yhteyttä ajanvarausnumeroon puhelimitse. 

Sähköinen ajanvaraus: https://kallio.terveytesi.fi (vain yli 80-vuotiaille)

Puhelinajanvaraus: 18.2. klo 9 alkaen, p. 040 635 5450 tai 040 635 5449.  

 

Aikoja on alkuvaiheessa tarjolla niukasti ja puhelinajanvaraus on auki vain silloin, kun aikoja on annettavana.  Jos et pääse läpi, yritä myöhemmin uudestaan.  

Kotihoidon asiakkaat saavat rokotusajan kotisairaanhoitajalta.

 

Alle 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien rokotukset

Alle 70-vuotiaiden, riskiryhmiin kuuluvien rokotukset aloitetaan viikolla 7. Ensimmäisenä rokotuksen saavat he, joilla on erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.  Tälle kohderyhmälle varattu rokote on AstraZeneca-rokotetta, jota ei anneta yli 70-vuotiaille.  

 

Tarkista eri riskiryhmien rokotusjärjestyksen tästä tästä linkistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

 

Puhelinajanvaraus alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville: 11.2. klo 9 alkaen, p. 040 635 5450 tai 040 635 5449.

 

Aikoja on alkuvaiheessa tarjolla niukasti ja puhelinajanvaraus on auki vain silloin, kun aikoja on annettavana.  Jos et pääse läpi, yritä myöhemmin uudestaan.  

Kun yli 80-vuotiaat on saatu rokotettua, siirrytään rokottamaan 70–80-vuotiaita ja niin edelleen.  

Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta. Rokotteita annetaan sitä mukaa kun niitä saadaan. Seuraathan ilmoitteluamme osoitteessa www.kalliopp.fi.

Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Julkaisuaika

Koronatilanne 9.2.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 9.2.2021 

Eilen maanantaina Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella vahvistettiin kolme uutta koronavirustartuntaa. Yksi tartunta todettiin Alavieskassa ja kaksi Ylivieskassa. Tartunnat liittyvät aiempaan ketjuun, ja tartunnan saaneet olivat jo altistuskaranteenissa.  

Kouluikäisillä todetut tartunnat näyttävät liittyvän tällä hetkellä enemmän vapaa-ajalla tapahtuneeseen altistumiseen, kun aikaa on vietetty tiiviisti yhdessä kouluajan ulkopuolella. Koulupäivän aikana riski tartunnan saamiseen vaikuttaa olevan vähäisempi.

Koronavirus tarttuu jo pari päivää ennen oireiden alkua, joten virusta voi levittää tietämättään. Maskien käyttö ja hygieniaohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää koronaviruksen leviämisen estämiseksi. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi kertoi Kallion koronatilanteesta tänä aamuna Radio Pookissa. Kuuntele haastattelu tästä linkistä.

Julkaisuaika

Koronatiedote: oirearvio omaolossa

Omaolo

Omaolo on kansallinen digipalvelu, joka auttaa sinua arvioimaan hoidon tai palvelun tarvettasi. Jos epäilet koronavirusta, vastaa oirekyselyyn Omaolossa. Omaolo ohjaa sinut oikean avun luo.

www.omaolo.fi

Julkaisuaika

Koronatiedote 8.2.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 8.2.2021 – Koronatilanne heikkenee Kallion alueella

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueen koronatilanne on heikentynyt viikonlopun aikana merkittävästi. Ylivieskassa todettiin viikonloppuna seitsemän uutta koronavirustartuntaa ja Alavieskassa yksi. Tartunnat linkittyvät viime viikolla todettuun ketjuun, johon liittyen altistumisia tapahtui Alavieskan yhtenäiskoulussa sekä Ylivieskassa Päivärinnan ja Jokirannan kouluilla. Kallion alueella on karanteenissa tällä hetkellä 150 ihmistä.  

Muista maski ja hygieniaohjeet 

Havaintojen perusteella ihmiset ovat käyttäneet esimerkiksi kaupoissa maskeja viime päivinä aiempaa vähemmän.  Myös kouluissa on havaittu maskiväsymystä. Ilmiö huolestuttaa Peruspalvelukuntayhtymä Kallion tartuntataudeista vastaavaa lääkäriä Arto Niemistä, joka painottaa, että nyt ei ole oikea aika luopua maskin käytöstä.   

–Koronavirustartuntojen riski on alueella jälleen kohonnut, joten suosittelemme vahvasti käyttämään maskeja tilanteissa, joissa yli 2,5 m turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. Maskin käytöllä suojaat sekä itseäsi että muita. Toiselle koronavirustartunta voi olla oireeton, joillekin jopa hengenvaarallinen, Arto Nieminen muistuttaa.  

Muista myös hyvä käsi- ja yskimishygienia ja turvaetäisyys. Jos tunnet olosi vähänkään sairaaksi, pysyttele kotona ja hakeudu herkästi koronavirustestiin. 

Julkaisuaika

Koronatiedote: yhteystiedot ja oireinfo

Jos sinulla on vähäisiäkään oireita, ota yhteyttä 

Kallion pandemiavastaanotto
p. 08 419 5140 (klo 8–15)

OYS:n 24h neuvontanumero
p.  08 315 2655

Oulaskankaan yhteispäivystyksen koronanäytteenotto
p. 08 315 7575

THL oireinfograafi

Julkaisuaika

Koronatilanne 4.2.2021

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.2.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on eilen ja tänään todettu altistumistapauksia kouluissa.

Alavieskan yhtenäiskoulussa todettiin korona-altistuminen tänään torstaina, ja Ylivieskassa Päivärinnan koulussa korona-altistuminen todettiin eilen 3.2. 
Altistuneet on kummassakin tapauksessa kartoitettu ja heidät asetetaan karanteeniin. Koulut tiedottavat altistumisesta oppilaiden huoltajia.  

Lisäksi Sievissä todettiin eilen yksi uusi koronavirustartunta, johon liittyen altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

Hygieniaohjeiden noudattaminen alueellamme on edelleen erittäin tärkeää. Hyvä käsihygienia, maskin käyttö ja turvaetäisyys torjuvat tehokkaasti viruksen leviämistä.

 

Rokotussuositus muuttuu

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että AstraZenecan koronavirusrokotetta käytetään toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. 70 vuotta täyttäneille annetaan Pfizer/Biontechin ja Modernan rokotteita.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa nyt annettava rokote on Pfizer/Biontechin rokotetta, joten uuden suosituksen mukaisesti henkilökunnan rokotukset keskeytetään toistaiseksi, ja Pfizer/Biontechin rokote sekä ensi viikolla saatava Moderna-rokote varataan yli 70 vuotiaille. Helmikuun loppupuolella Kallioon saadaan AstraZeneca- rokotetta, jota annetaan alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille ja henkilöstölle.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Vallitsevassa epidemiatilanteessa kaikkien koronarokotteiden annosväliä suositellaan pidentämään 3 viikosta 12 viikkoon. Rokotusvälin pidentäminen voi parantaa rokotussuojaa, sillä pidemmällä annosvälillä elimistön tuottama vastustuskyky vahvistuu. Pidempi annosväli myös auttaa nostamaan rokotuskattavuutta, kun pienissä erissä saapuvat annokset riittävät entistä useammalle.

1. ja 2. annos annetaan aina samaa rokotetta.

 

Koronavirustartuntoja ympäri maata

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Kallion alueella pysynyt viime viikkoina matalana, mutta koronavirusta esiintyy yhä ympäri maata. Tästä kertoo koronavirustestien lisäksi jätevesiseuranta, jossa on mukana 28 jätevedenpuhdistamoa eri puolilta Suomea. Esiintymistä tutkitaan mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

Jätevesinäytteillä voidaan selvittää, kuinka paljon koronavirusta viemäriverkoston alueella esiintyy. Seurannan avulla voidaan havaita muutokset koronaviruksen esiintymisessä kaupunkikohtaisesti. Tämä auttaa ennakoimaan ja arvioimaan muutoksia myös väestön tartuntatilanteessa.

Kallion alueen jätevesiä ei ole mukana seurannassa.

Lue lisää:

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä ja AstraZenecan rokotetta alle 70-vuotiaille: https://thl.fi/fi/-/rokotusasiantuntijaryhma-suosittelee-koronarokotteiden-annosvalin-pidentamista-ja-astrazenecan-rokotetta-alle-70-vuotiaille?redirect=%2Ffi%2F¨

Koronaviruksen jätevesiseuranta: https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/sars-cov-2-jatevedenpuhdistamoilla/koronaviruksen-jatevesiseuranta#jatevedenpuhdistamot

Julkaisuaika

Koronatilanne 2.2.2021 Kallio tiedottaa

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 2.2.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa annetaan tällä viikolla tehosterokotuksia henkilöstölle, jotka voivat työssään altistua koronavirustartunnalle. Lisäksi ikääntyneiden asumispalvelujen ja hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön rokotukset jatkuvat. Kun nämä rokotukset on saatu päätökseen, rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. Vielä ei tiedetä, milloin rokotetta voidaan tarjota kaikille halukkaille. Seuraathan ilmoitteluamme.  

THL on julkaissut valtakunnallisen arvion rokotusten etenemisestä, ja eilisestä alkaen THL:n sivuilla on saatavilla tieto myös rokotusten etenemisestä kunnittain. Kallion alueen rokotustilanne on seuraava: Alavieskassa rokotuksen saaneita on tällä hetkellä 53, Nivalassa 175, Sievissä 61 ja Ylivieskassa 251.  

Rokotustahtiin vaikuttaa ennen kaikkea rokotteiden saatavuus. Kalliossa rokotteita annetaan sitä mukaa kun niitä saadaan.  

Rokottamisen jälkeen 

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.  

Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.  

Rokotusten alkamisen jälkeen kestää vielä pitkään, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu. 

Huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä yskimällä ja niistämällä oikein jokainen auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja. Siksi niistä huolehtiminen on tärkeää aina. 

Lue lisää THL:n sivuilta:

THL laajentaa koronarokotusten seurantasivustoa – maanantaista alkaen saatavilla tieto rokotusten etenemisestä kunnittain 

Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät 

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus 

Julkaisuaika

Koronasuositukset 26.1.2020

Alueellisen PPSHP COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset  

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien
pohjalta.  

Koordinaatioryhmä kokoontui 26.1.2021. Ryhmä suosittelee nykyisten rajoitusten jatkamista Pohjois-Pohjanmaalla 28.2.2021 saakka. Oulun kaupungin tilanne poikkeaa muusta maakunnasta siten, että siellä leviämisvaiheen kriteereistä ilmaantuvuusluku täyttyy edelleen.

Suosituksissa tullaan huomioimaan Valtioneuvoston mahdolliset uudet linjaukset.

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Suositukset astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa 28.2.2021 asti.

Suositukset viranomaisille

Yleisötilaisuudet

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä 1.2.2021 asti. Aluehallintovirasto valmistelee rajoitusta jatkavaa päätöstä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa. Tällä turvataan kuntalaisten oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Suositukset väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita).

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella  
 •  Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet  

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.  
 • alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset epidemiologisen tilanteen mukaan.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.
 • Toimenpiteissä noudatetaan THL ohjeistusta.

Opetuksen järjestäminen

 • Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot jatkavat etäopetuksessa. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.
 • Ylioppilaskirjoituksiin valmistava välttämätön lähiopetus voidaan järjestää.

Etätyösuositus  

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

 • Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti
Julkaisuaika