Ajankohtaista koronavirustilanteesta 4.2.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on eilen ja tänään todettu altistumistapauksia kouluissa.

Alavieskan yhtenäiskoulussa todettiin korona-altistuminen tänään torstaina, ja Ylivieskassa Päivärinnan koulussa korona-altistuminen todettiin eilen 3.2. 
Altistuneet on kummassakin tapauksessa kartoitettu ja heidät asetetaan karanteeniin. Koulut tiedottavat altistumisesta oppilaiden huoltajia.  

Lisäksi Sievissä todettiin eilen yksi uusi koronavirustartunta, johon liittyen altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

Hygieniaohjeiden noudattaminen alueellamme on edelleen erittäin tärkeää. Hyvä käsihygienia, maskin käyttö ja turvaetäisyys torjuvat tehokkaasti viruksen leviämistä.

 

Rokotussuositus muuttuu

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että AstraZenecan koronavirusrokotetta käytetään toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen. 70 vuotta täyttäneille annetaan Pfizer/Biontechin ja Modernan rokotteita.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa nyt annettava rokote on Pfizer/Biontechin rokotetta, joten uuden suosituksen mukaisesti henkilökunnan rokotukset keskeytetään toistaiseksi, ja Pfizer/Biontechin rokote sekä ensi viikolla saatava Moderna-rokote varataan yli 70 vuotiaille. Helmikuun loppupuolella Kallioon saadaan AstraZeneca- rokotetta, jota annetaan alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille ja henkilöstölle.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Vallitsevassa epidemiatilanteessa kaikkien koronarokotteiden annosväliä suositellaan pidentämään 3 viikosta 12 viikkoon. Rokotusvälin pidentäminen voi parantaa rokotussuojaa, sillä pidemmällä annosvälillä elimistön tuottama vastustuskyky vahvistuu. Pidempi annosväli myös auttaa nostamaan rokotuskattavuutta, kun pienissä erissä saapuvat annokset riittävät entistä useammalle.

1. ja 2. annos annetaan aina samaa rokotetta.

 

Koronavirustartuntoja ympäri maata

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Kallion alueella pysynyt viime viikkoina matalana, mutta koronavirusta esiintyy yhä ympäri maata. Tästä kertoo koronavirustestien lisäksi jätevesiseuranta, jossa on mukana 28 jätevedenpuhdistamoa eri puolilta Suomea. Esiintymistä tutkitaan mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

Jätevesinäytteillä voidaan selvittää, kuinka paljon koronavirusta viemäriverkoston alueella esiintyy. Seurannan avulla voidaan havaita muutokset koronaviruksen esiintymisessä kaupunkikohtaisesti. Tämä auttaa ennakoimaan ja arvioimaan muutoksia myös väestön tartuntatilanteessa.

Kallion alueen jätevesiä ei ole mukana seurannassa.

Lue lisää:

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä ja AstraZenecan rokotetta alle 70-vuotiaille: https://thl.fi/fi/-/rokotusasiantuntijaryhma-suosittelee-koronarokotteiden-annosvalin-pidentamista-ja-astrazenecan-rokotetta-alle-70-vuotiaille?redirect=%2Ffi%2F¨

Koronaviruksen jätevesiseuranta: https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/sars-cov-2-jatevedenpuhdistamoilla/koronaviruksen-jatevesiseuranta#jatevedenpuhdistamot

Julkaisuaika